fbpx

Nee zeggen is soms moeilijk. Maar o zo nodig. Anders loop je jezelf voorbij. Ik weet er alles van…

Toen ik voor het zoveelste bestuur- clubje- commissie gevraagd werd en ik sterk de neiging had om weer ja te zeggen, floot mijn man mij hard terug. “Je doet al voor 3 instanties vrijwilligerswerk, is dat niet genoeg? Laat ze maar eens iemand anders vragen.”

Ik werd in eerste instantie boos, waar bemoeide hij zich mee? Maar hij had natuurlijk gelijk. De combinatie van een gezin met 3 jonge kinderen – werk – vrijwilligerswerk – sport/vrije tijd was bijna niet meer te doen. Ik rende van hot naar her en lag ’s avonds uitgeput in bed. Maar nee zeggen was geen optie voor mij, ik voelde mezelf verplicht om een bijdrage te leveren aan de maatschappij, me niet realiserend dat ik dat natuurlijk allang deed.

Toch werd ik gedwongen om vaker nee te zeggen. In mijn eigen belang en dat was moeilijk genoeg.

Om me heen zie ik bij anderen hetzelfde gebeuren. “Geen tijd” zijn zo ongeveer de sleutelwoorden van deze maatschappij. Toch hebben we allemaal evenveel tijd tot onze beschikking. Hoe komt het dan dat sommigen alles moeiteloos lijken te combineren en het bij anderen een worsteling is?

Dat komt volgens mij onder andere doordat sommigen zichzelf goed kunnen beschermen en begrenzen. Dus nee zeggen tegen zaken waar ze geen tijd voor hebben of wat niet past in hun situatie. Nee zeggen is niet slecht of negatief. Het is soms gewoon hard nodig.

3 tips om nee te zeggen als je hier moeite mee hebt:

1. Als iemand je iets vraagt, vraag dan bedenktijd, je hoeft niet direct te antwoorden. Geef aan dat je eerst je agenda wilt checken of wilt overleggen. Zo hoef je niet direct ja of nee te zeggen.

2. Als je nee zegt, geef dan daarbij aan wat je wel gaat doen. Geef bijvoorbeeld een optie wanneer je wel kunt helpen.

3. Realiseer je dat bij elke ja, daar een nee tegenover staat. Dus als je iemand toezegt te helpen, zul je tegen iemand anders of jezelf nee moeten zeggen. Dus bedenk goed waarop je ja of nee zegt. Nee zeggen tegen een ander kan dus betekenen dat je ja zegt tegen jezelf.

Meer weten? Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact met me op, ik vertel je er graag meer over.