fbpx

Verlang jij er ook altijd naar dat je tijdens een (school) vakantie alles even kunt loslaten? Even geen strak ritme? Fijn hè? Vind ik ook.

Toch, na een tijdje begin ik weer te verlangen naar dat ritme. De meeste mensen gedijen bij een ritme. Je brein is nl. lui en bij vaste gewoontes hoef je niet na te denken. Die doe je gewoon. Het kost je minder energie.

Hoe wordt iets routine?

In je werk is dat ook zo. Ritme, of routine, is goed voor je productiviteit. Maar voordat iets routine wordt… Dan moet je er wel energie in steken. Een nieuwe gewoonte aanleren kost moeite en tijd.

Herken je dit: als je ergens mee begint, heb je er zin in en start je met frisse moed. Maar volhouden? Dat is een ander verhaal.

Bijvoorbeeld: je wil een vaste dag in de week AAN je bedrijf werken. Je social media content schrijven voor de hele week, de boekhouding bijwerken en nieuwe ideeën uitwerken.

De eerste paar keer gaat dit goed. Totdat er een klant belt die alleen maar op die dag kan. Ach, zin om social media berichten te schrijven heb je toch niet. En je boekhouding, dat is maar stom werk…

De volgende week vergaat het je weer zo. En voor je het weet is die dag elke week volgepland en komt er weinig meer van je plan om structureel AAN je bedrijf te werken.

Hoe hou je het vol?

Hoe zorg je er nu voor dat je dit wel volhoudt?

Weet je dat het ongeveer 2 maanden duurt voordat iets een gewoonte is? Het is dus echt een kwestie van volhouden.

Na een paar weken is de frisse moed voorbij en neig je te vervallen in je oude patroon. Dit is het moment waarop goede voornemens meestal stranden.

Dat is juist het punt om door te zetten. Als je voorbij dit punt komt, wordt het nl. een gewoonte.

Wat kun je doen?

  • Herinner jezelf eraan. Blok de tijd af in je agenda en hou jezelf hieraan.
  • Beloon jezelf als het gelukt is. Stel de beloning van te voren vast zodat je weet waar je het voor doet.
  • Deel je voornemen met een ander, dan ben je minder snel geneigd om die te laten varen. Er is nl. iemand die jou er op kan aanspreken. Je hebt een stok achter de deur waardoor je het makkelijker volhoudt.

En dit werkt dus voor alle voornemens, ofwel pogingen om ergens een routine of gewoonte van te maken. Zakelijk, maar ook privé. Doe er je voordeel mee.

Vind je het toch lastig of wil je een stok achter de deur? Bel mij, ik help je er graag bij!